KYLÄSSÄ

Perjantai 1.7.

Muut vapaaehtoiset olivat jo lähteneet kun klo 7 luovutin unen suhteen. He olivat menneet papan kanssa viemään riisipusseja muille kyläläisille, mut me sovittiin eilen että mä voin pitää lepoa. Hengailin tässä talolla, siivoilin ja tutustuin ympäristöön, kunnes Raimund tuli hakeen mut skoballa (täällä ei paljoo kypäriä käytetä ja ovat kaikenlisäksi kalliita. Skobilla ajaa ihan junnut myös) päämajalle. Siellä laitettiin kahvetta ja juteltiin kaikenlaisista jutuista. Raimundilla on kova uratausta ja on lähtöisin itävallasta. Ymmärretään toistemme juttuja hyvin ja ajatellaan monista asioista samalla tapaa, joten juttua riittää. Sil on monta rautaa tulessa ja oikeesti haluu rakentaa näihin kyliin jonkinlaisen infrastruktuurin. Uskon et hyvät mielessä, miks muuten kituuttelis kaikenlaisten hankintojen suhteen, kun vois olla niin monessa paikkaa muuallakin. Tehnyt paljon hyvää kyläläisten puolesta ja hänestä todella tykätään täällä. Noh siinä rupatellessa muut vapaaehtoiset Shelly ja Magda saapuivat ja syötiin aamupala. Sen jälkeen lähdetiin riisipellolle ja ai että oli kiva kokemus (myöhemmin mulle naureskeltiin kylillä, koska olin siinä kirjaimellisesti niin paska :D)! Tääl on niin ihanaa, kun ajetaan jonkun ohi niin kaikki vilkuttaa! Todella tervetullut olo.

13567253_601128463388812_5255951331746591917_nKuva: Raimund Wagner / Volunt2thai

Tänään mentiin koululle, sinne missä tuun opettaa lapsille liikuntaa ja englantia. Tultiin sinne lounasaikaan ja syötiin todella hyvää safkaa. Kun meille tuotii ruokaa pöytää, niin kattamisessa ei saanut auttaa. Kysyin miksi ja Raimund vastasi, että jos kaikki koko aika auttaisi, niin mikä olisi sitten oikeiden työntekijöiden työ – he ovat ylpeitä työpaikoistaan. Ymmärrän kyllä. Siinä syödessä palaveerattiin Raimundin ja opettajan kanssa, että millon ja mitä teen lasten kanssa. Sovittiin, että heti tänään (olinko valmistautunu? EN) kun lapset on ruokailun jälkeen meditoineet 30 minuuttia – Kyllä meditoineet! Kouluhan täällä on harvinaista herkkua ja tämä koulu on temppelin lahjoittama, joten meditointi on osa opetusta. Koulussa ollaan 12 vuotiaiksi asti ja etenemis mahdollisuudet monilla lapsilla tyssää siihen, koska perheellä ei ole varaa kustantaa muita kouluja. Jotkut menevät siitä suoraan temppeliin opiskelemaan munkeiksi tai nunniksi, joka on ilmainen mutta sisältää elämän suhteen omat sääntönsä. Toiset auttavat perhettä työnteossa, lähtevät isompiin kaupunkeihin paremman elämän toivossa, ovat tekemättä mitään tai jatkavat eteenpäin. Volunt2thai auttaa opetuksen, rakentamisen ja hankintojen kanssa.

13501802_601175460050779_7898723706270707489_nKuva: Raimund Wagner / Volunt2thai

108 thaimaalaista lasta mun edessä. Englannin taidot ovat heikot. Jokainen silmäpari toljottaa mua ja mä en tosiaankaan ollut kerennyt suunnittelemaan vielä mitään, sillä tarkoitus oli aloittaa ohjaukset vasta ensi viikolla. No ei se mitään, extempore jutut on kivoja. Ohjeistin lapset isoon ympyrään, näyttämällä tuomastani frisbeestä mallia ja osoittamalla käsillä – aikamoista pantomiimia. Raimund ja opettaja auttoi hieman. Itse jäin keskelle ja siitä se sitten lähti. Tehtiin kaikenlaisia hyppyjä, venytyksiä ja liikkuvuutta parantavia liikkeitä. Sen jälkeen jaoin heidät 5 eri ryhmään ja annoin joko pallon tai frisbeen kullekin ryhmälle. Näiden välineiden kanssa leikittiin muutamia leikkejä, kunnes ohjeistin samat 5 ryhmää jonoon. Siitä lähti ehkä maailman äänekkäin ja hauskin viestikisa, mitä oon ikinä pelannut. HUH HUH kun 108 lasta ja 5 muuta aikuista vaan nauraa ja iloitsee.. wau mikä fiilis!!!! Pelin jälkeen lapset jäi istumaan, kiitettiin thaiksi, englanniksi ja suomeksi ja ohjeistin heidät luokkiinsa. Sitten alettiin suunnittelemaan Raimundin ja pää opettajan kanssa, et kuinka rakennetaan parempi temppuilualue, jotta saadaan Gymin antamat renkaat turvalliseen paikkaan ja jossa on helpompi opettaa vaikeampiakin temppuja. Pääsin vielä loppuun opettamaan 6 luokkalaisille englantia.

13524342_601175583384100_5416234621950484404_nKuva: Raimund Wagner / Volunt2thai

Shelly lähti tänään, jatkoi matkaa jonnekki päin maailmaa eli nyt ollaan täällä Magdan kanssa kahdestaan. Magda on 21 vuotias ja tulee latviasta. Hieman myöhemmin Raimund tuli ja kysy maistuuko thai kalja ja olin että mikä ettei :D. Siinä se ilta sitten menikin, Magda kyllästy meidän luovaan keskusteluun, mutta meillä jaarittelu senkuin vaan jatkui. Raimund oli todella tyytyväinen mun ohjaukseen ja sanoi ettei ole nähnyt vastaavaa. Hän haluu nyt viedä mua täällä joka paikkaan ja koko aika kehuu kaikille.. 😀 Sanoi uskomattoman upeita asioita ja tuun oleen niistä aina kiitollinen. Raimund anto mulle todella hyviä vinkkejä monien asioiden suhteen, joista oon super kiitollinen.

DSC_7202
maailmansuloisin Juli 🙂

Nää lapset täällä on todella suloisia, hymyileviä, iloisia, täynnä energiaa. Älyttömän ”elämän fiksuja” tai mitens sen nyt sanois.. Taitavia käsistään ja tietää paljon viljelystä, rakentamisesta, kuinka pitää huolta vanhuksista, ruoan laitosta.. pienet lapset auttavat niin vanhempiaan kuin isovanhempiaan. Kaikille on jotain työtä – vanhukset eivät vaan makaa lahnoina paikoillaan odottaen kuolemaansa, eikä lapsilta paapota aivoja pihalle. Meillä on paljon opittavaa. Sivistyksen suhteen asiat on taas erilailla. Se nyt on ymmärrettävää, kun katsoo millä tasolla elämä täällä on. En kyllä sano, että tää olis yhtään huonompi – monella tapaa mun mielestä paljon parempi kuin länsimaissa. Ehkä paras olis ottaa juttuja vähän sieltä täältä, mut on kuitenkin upeaa et aina voi oppia uutta toiselta – oli se toinen missä asemassa vaan ja minkä ikäinen tahansa.

Huomenna tulee kokemus joka veti hiljaiseksi… Todella. Enkä tosiaankaan ikinä voinut kuvitella et pääsisin vastaavaan. Uskomatonta ja kaunista kaikessa maagisuudessaan.

Tzöö kan phrung nii khrap!

Khoop khun khrap ❤

Hanna 🙂

MISSÄ OLEN JA MIKSI

  • Koillis-Thaimaassa, Ban nong phong Udon thani,
  • Löysin Volunt2thai:n sivustolta HelpStay, jonne eri vapaaehtoisjärjestöt voivat jättää ilmoituksensa ja vapaaehtoisiksi aikovat sitten etsiskelevät niitä,
  • Kuten Raimund on fiksusti sanonut, että ”vapaaehtois” – sana on nykyään iso bisnes ja aikamoista bullshittiä. Hän aikoo muuttaa jossain vaiheessa oman järjestönsä nimen niin, että ymmärretään tämän olevan oikeasti projekti kyläläisten hyväksi (paljon työtä, eikä mitään elefanttien silittelyä),
  • Tehtäviä on erilaisia ja suunnitelmat saattavat muuttua ihan hetkessä, koska tämä on projekti ja auttamisalue tehtävineen on laaja ja myös itse vapaaehtoiset saavat ehdottaa idiksiään,
  • Pitkään olen puhunut, että haluan auttaa ja päästä kasvamaan paikkoihin, joissa opin kiitollisuudesta ja elämästä vielä enemmän – astumalla ulos omasta mukavuus kuplasta.

2 Replies to “KYLÄSSÄ”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s